Novice

Na kolo za trening in zabavo tudi pozimi

 

Kako ohranjati kolesarsko kondicijo med zimo?

Sezona kolesarjenja za mnoge kolesarje traja od zgodnje pomladi do prvih nizkih jesenskih temperatur. Pred zimo se mnogim kolesarjem poraja vprašanje, kako ohraniti poleti pridobljeno kondicijo na kolesu ali jo celo izboljšati in se tako čim bolje pripraviti na novo sezono. ​

Tako profesionalnim kot tudi rekreativnim kolesarjem je doseganje boljših rezultatov, doseganje večjih hitrosti in boljša fizična pripravljenost motivacija za nabiranje kolesarskih kilometrov. Veliko rekreativnih kolesarjev pa zaradi mraza, snega in ostalih vremenskih vplivov svoje kolo čez zimo pospravi v kot, kjer čaka na prve spomladanske žarke.

Trening na trenažerju, sobnem kolesu in podobnih napravah (aerobna vadba)

Na tržišču obstaja veliko pripomočkov za domačo vadbo – sobno kolo, eliptično kolo, steper, naprava za stimulacijo veslanja, kolesarski trenažer ipd.
​Trenažer je kolesarski pripomoček, ki je nekakšno stojalo za kolo in omogoča trening na omejenem prostoru. Princip je pravzaprav zelo preprost, kolo namestite na trenažer, ki vam nudi ravnotežje, hkrati pa ustvarja upor na zadnjem kolesu ter tako imitira vožnjo s pravim kolesom. Trenažerjev je na trgu veliko, tako da je vstopne modele možno dobiti po precej ugodnih cenah.Uporabljamo jih v kombinaciji s svojim kolesom, kar pomeni, da nimamo nobenih dodatnih stroškov. Glavni problem takih treningov je v splošnem monotonost, saj lahko vsakodnevni treningi na trenažerju kaj hitro načnejo vaš zanos in disciplino.
Temu se lahko izognemo tako, da si izberemo primeren program za vadbo ter mu vestno sledimo tekom cele zimske sezone, saj bomo le tako dosegli želene rezultate.
​Monotonost je mogoče zmanjšati tudi na sodoben način – obstajajo programi »navidezne resničnosti«, s katerimi se lahko povežemo z računalnikom ter kolesarimo v virtualnem svetu. Tako si lahko tudi v lastni dnevni sobi pričaramo občutek, kot da kolesarimo v gorah, gozdu ali pa ob morju. Trening na sobnem kolesu, na trenažerju in drugih športnih napravah za izvajanje aktivnosti v zaprtih prostorih prinaša še nekaj prednosti pred zunanjim kolesarjenjem. Na teh napravah niste ogroženi od drugih udeležencev v prometu, prav tako pa lahko med vadbo gledate filme in serije ali pa preberete kako knjigo. O, pa še to, nikoli vas ne bo skrbelo, da bi vas ujela nevihta ali pa vam počila guma.