Novice

26. Dirka po Sloveniji

Idrijsko kolo: pokal 3. etape 26. dirke Po Sloveniji

Kolo je v Idriji vseprisotno, prva kolesa, ki jih v Idriji opaziš, so rudniška kolesa. Idrijski pokal je kovaški izdelek. Skulptura pokala povzema silhueto rudniškega kolesa, v katerega je vpeta čipka, sklekljana iz zlate niti.

Kolo pokala je izdelano iz kovaško varjenega damastnega jekla, ki je skozi zgodovino pridobilo superioren sloves. Laminat različno plemenitih jekel po obdelavi ustvari strukturo lesa, kamnin, izohips. Edinstven odtis damastnega jekla na kolesu je odtis Idrije, les, kovina, struktura narave so esenca, tkivo mesta v katerega je vpeta zlata čipka.
Vzorec tradicionalno sklekljane idrijske čipke predstavlja vrtenje, 12 zank je čas, zlata barva je zmagovalna.
Podstavek kolesa tvorita dve nogi, ena je zavita, kot je zavita pot do Idrije. Kovani nogi sta mestoma zbrušeni in spolirani, kar da vtis, da se po njima stekajo kapljice živega srebra.

Pokal simbolično združuje idrijske elemente: rudnik, žlahtno kovino, tehniko dela, klekljanje, prestiž, geomorfološke značilnosti, … V pokalu prepoznamo kamšt, ritem kladiva, ostrino noža, razmerje med togostjo in prožnostjo, stekanje voda in živega srebra, strukturo lesa in čipko.

Naslov pokala: Idrijsko kolo
Idejni avtor osnutka skulpture in čipke: slikar in oblikovalec Vladimir Dado Andder
Skulpturo izdelal kovač Bine Rovtar
Čipko izdelala: klekljarica Sonja Majnik Koder
Junij 2019, Idrija

Vir: https://tourofslovenia.si/sl/novica/118/idrijsko-kolo-pokal-3-etape-26-dirke-po-sloveniji